…înainte de a rămâne însărcinate. Chiar așa  8 din 10 romance nu fac analize înainte de a rămâne însărcinate.

Mai e ceva de completat? Mai are rost să scriu? Am întrebat și eu de ce un specilaist poate mă lămuresc nițel – dr. Chadi Muheidli – medic primar obstetrica-ginecologie – …și răspunsul a fost sec …informare proastă, sărăcie, ignoranță, nepăsare.

80% dintre româncele din mediul urban care rămân însărcinate nu fac analizele necesare înainte de a rămâne însărcinate, iar 50% dintre ele rămân gravide din întâmplare, potrivit unei analize a clinicii Dacia Medical Center din Capitală, realizată pe un eşantion de 1.500 de femei. Eşantionul folosit este reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani din mediul urban, care intenţionează să-şi planifice o sarcină, sunt însărcinate sau care au născut în ultimele 2 luni. La sat, procentul depăşeşte 90%.

Fără analizele prenatale, care arată problemele existente și evidentiază riscurile ce pot să apară pe parcursul sarcinii, viitoarele mămici riscă să nască prematur sau să sufere un avort spontan.

Astfel, femeile trebuie să îşi facă un set de analize cu 3 luni înainte de concepţieEfectuarea analizelor înainte de conceperea unui copil este esenţială, nu doar pentru prevenirea bolilor si tratarea eventualelor probleme de fertilitate, ci şi pentru că foarte multe sarcini nu supravieţuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evoluție sau se produce avortul spontan, în jur de 55%, faţă de media europeană de 30%. La fel de rău stăm şi la capitolul analize şi ecografii în timpul sarcinii. 20% dintre femei nu ajung deloc la medic, în timp ce mai bine de 40% fac doar controale de rutină, fără să ştie exact care este calendarul morfologiilor sau al analizelor specilizate din sarcină – de tip Dublu, triplu test sau analize genetice.

Un studiu recent arată și că, în general, aproape o jumătate dintre românce merg mai rar de 3 ani sau deloc la ginecolog (nu intră aici cele care încearcă să obțină o sarcină și nici cele care sunt deja însărcinate și merg la vizite periodice). Motivele invocate sunt neglijenţa, acea stare şi convingere că “mie nu mi se poate întâmpla nimic” şi chiar accesul limitat la servicii decontate de stat.

Inainte de a incepe demersurile pentru a obtine o sarcina, e bine ca femeile sa adopte un stil de viata sanatos, sa faca un set complet de analize si sa mearga la o consultatie de specialitate la obstetrica-ginecologie. Medicii spun ca este cea mai buna metoda pentru a evita o serie de probleme care pot sa ingreuneze sarcina.

Analizele uzuale de sânge și testul de secreție sunt primul pas pentru a vedea starea generala de sanatate si pentru a identifica eventuale anemii sau infectii, care pot complica sarcina. Tot acum se determina RH-ul si grupa de sange a celor doi parteneri, pentru ca o incompatibilitate intre cei doi poate duce la nasterea unui bebelus cu malformatii. Iar solutii in cazul in care mama are un RH negativ, iar tatal unul pozitiv, exista. Foarte indicat inainte de sarcina este si profilul TORCH – un test care iti spune daca ai sau nu imunitate la boile infectioase care pot fi transmise fatului.

Bolile infectioase precum toxoplasmoza, sifilis, hepatita B, rubeola, citomegaloviroza sau enterovirus pot afecta femeia gravida si pot determina infectia embrionului, existand un risc ridicat de malformatii, avort sau chiar moartea fatului inainte de nastere. Daca aceasta analiza de sange iti arata ca nu ai anticorpi pentru unul din aceste virusuri, poti face un vaccin sau un tratament care sa te tina departe de probleme, dupa ce ramai insarcinata.

Odata ce ti-ai luat aceste masuri de siguranta, ai unda verde pentru a obtine sarcina mult dorita. Dupa ce reusesti acest lucru, insa, pregateste-te pentru vizite lunare la ginecolog.

  • Dupa ce testul de sarcina devine pozitiv, se face o ecografie de confirmare a sarcinii, pentru a vedea numarul de embrioni si a exclude o eventuala pozitionare extrauterina a acestuia/acestora. In general, are loc la 6-7 saptamani si poate fi insotit de un test de sange – beta HCG, repetat la 48 de ore, pentru a vedea daca sarcina este in evolutie.
  • Apoi, in jurul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, se face ecografia morfologica de prim trimestru, impreuna cu un test de sange numit Dublu Test, care arata probabilitatea ca fatul sa dezvolte anumite anomalii genetice. Daca pacienta are peste 35 de ani sau daca analizele arata un risc crescut de anomalii, se recomanda si un test genetic non-invaziv – Harmony sau Panorama – ambele avand o rata de detectare a anomaliilor genetice de 99%.
  • Pe langa vizitele lunare la ginecolog, unde se verifica ecografic daca totul e in regula cu bebelusul si daca acesta creste corespunzator, intre saptamanile 20 si 24 se face ecografia de morfologie fetala de trimestrul II,
  • …iar in jurul saptamanii 32 se face ecografia morfologica de trimestrul III. Acestea arata cu exactitate varsta si greutatea bebelusului, precum si cum sunt formate organele interne si daca se prezinta vreo malformatie sau anomalie.
  • In ultima luna de sarcina, e bine ca pacienta sa mearga saptamanal la cabinetul ginecologic. Trebuie monitorizate tensiunea arteriala, miscarile si bataile inimii fatului, precum si eventualele scurgeri de lichid amniotic. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru a stabili momentul si modalitatea nasterii.

Odata venit momentul nasterii, ramane intre medicul ginecolog si viitoarea mamica sa stabileasca daca va fi o nastere naturala sau o cezariana, in functie de particularitatile sarcinii si riscurile fiecarei variante. Oricare ar fi alegerea, e important ca pacienta sa tina cont de ceea ce i se spune si sa respecte intocmai indicatiile de dupa nastere, pentru a evita complicatiile si a se putea recupera intr-un timp cat mai scurt.

Sarcină ușoară și naștere ușoară!