Recunosc că am o problemă legată de momentul în care bebe dobândește camera lui. Și am început să îmi pun această întrebare în momentul în care am văzut și auzit părinți dispuși să își lase copilul la două zile sau la două săptămâni …singur în camera lui. Nu vreau să fiu înțeles greșit, cum că ar fi rău să faci acest lucru, doar că mi-ar plăcea să știu ‘când e prea devreme sau prea târziu?’, vreau să știu când ați decis că bebe doarme singur, în camera lui.
Dacă ar fi să te iei după recomandările medicului neonatolog sau a celui de familie sau a pediatrului, el îți va spune că imediat ce ajungi acasă bebe ar trebui să doarmă în camera lui și voi în a voastră. Dacă te iei după nevoile, emotiile și lipsa de experiență din primele zile parcă e mai bine să trecă măcar câteva luni. Dacă te iei după bebe, poți să nu stai deloc sau poți să devi una dintre jucăriile lui de pluș (poate sunt mai multe variante, dar doar trei am identificat eu) până la …clasa 0.
În ceea ce mă privește cred că a fost o combinație a celor trei. Pe de o parte tot schimbatul de scutece de peste noapte, alăptatul și drumurile de orice fel, au fost mai scurte cu pătuțul lui bebe alături de patul nostru. Mai apoi (nu îmi amintesc exact momentul) bebe a dormit mai bine fără noi în cameră, motiv pentru care camera lui a devenit doar camera lui. Oricum am stat toti trei în aceeași cameră cel puțin 6 luni și nu regret nici o secundă această decizie.
Din punctul meu de vedere nu cred că am abordat greșit situația, pentru că am fost mereu în apropierea lui atunci când a vrut ceva și am reușit să învățăm mai multe despre el, despre reacțiile lui. În final programul de peste zi am ajuns astfel să-l stabilim mai clar. Am reușit să traducem mai ușor toate scâncetele și gângurelile …am reușit să dezvoltăm relația noastră mai tare, mai repede, mai profund.
Să nu credeți că altă abordare e mai puțin sănătoasă, doar că bebe …singur …în camera lui, îmi pare ca și cum după 8-9 lui de sarcină și cine știe câte altele de ‘muncă’ am trecut mai departe prea ușor, am pus ‘distanță’ când era nevoie de apropiere, am pus copilul prea repede la locul lui. Cumva aș fi simțit, dacă aș fi pus-o în camera ei, ca și cum ‘am bifat ceva, am făcut copilul, acum să ne continuăm viața’. Încă o data zic că nu vreau să acuz și nu vreau să exagerez așa că vă întreb …camera lui …din ce moment?

Cameră
Camera copilului

PS bebe nu a dormit cu noi în pat și am trecut de la pătuț la un pat clasic pe la 1 an și 9 luni, pentru că așa a cerut, deci nu am simițit că decizia de a o tine pe bebe cu noi