Iarna nu e chiar un anotimp în care să nu poți să pedalezi… de fapt nu există vreme nepotrivită, doar haine și accesorii nepotrivite, așa că iarna nu e de „pus bicicleta în cui”.

Cât despre alergat… este și mai simplu, pentru că sunt atâtea opțiuni pentru îmbrăcat și încălțat, încât doar scuzele te pot ține în casă. Se poate alerga în parcuri chiar și la -5 grade. Nu, nu e greu – sau cel puțin nu mai greu ca vara, atunci căldura îți dă dureri de cap …cum ar veni oricând poți să cauți nod în papură 😜. Cert este că nu e o idee bună să renunți la sport în niciun sezon, evident nici chiar iarna. Poți ieși în ture de alergare ca să te obișnuiești cu efortul pe vreme rece, care vei vedea că este diferit, se simte altfel în oase și nu este nevoie să îți întrerupi antrenamentele de pregătire pentru cursele din primăvară. Unde mai pui că sportul în aer liber face bine și… te ține departe de virusuri.

Ei, dar antrenamentele de iarnă, pe vreme rece și închisă, pot fi… plictisitoare, mai ales dacă nu ai parteneri. Nu că un maraton ar fi altfel, după adrenalina de la start dacă nu ai pe cineva cu care să schimbi o vorbă sau să îl știi, acolo poate fi plictisitor (devine interesant cam de pe la km 30), dar iarna și oricând am antrenamente lungi eu chiar simt nevoia să mă distragă ceva sau să mă țină ceva în priză, să mă țină conectat. Aici o pereche de căști wireless sunt aur, nu alta, fie că le conectezi la telefon, fie la ceas. Iar de Black Friday 2021, dacă aveți ceva idei de practicat sport, sunt la o ofertă bună la Carrefour, la un preț redus cu 350 de lei, niște căști Samsung Galaxy Buds Pro, modelul de vârf al gamei.

Căștile true wireless: le iei cu bicicleta, la alergare, în pat la citit sau când vrei să te „rupi” de tot ce este în jur.

La prețul ăsta redus, Galaxy Buds Pro mi se par o achiziție bună. Practic, sunt tot ce trebuie: au funcție de active noise canceling (ANC, sau izolare fonică activă), sunt rezistente la apă, se aud bine și, dacă ai un telefon Samsung Galaxy, au niște funcții speciale foarte mișto.

Citește și →  pot să fac sport pe coronavirus?

Să le luăm pe rând. Se aud bine? Oho, și încă cum. Asta, pentru că designul audio a fost realizat de AKG, o companie care produce echipamente audio profesionale și premium de aproape 75 de ani. (AKG e deținută de Harman, alt nume cu rezonanță din industria audio, care la rândul său e deținută de Samsung.) Așa că aceste căști se aud cât se poate de bine. De fapt, testele audiometrice au arătat că sunt niște căști cu un profil audio neutru – nu accentuează nici bașii, nici înaltele, ca niște căști de studio.

OK, știu. Chiar dacă sunt practic niște căști AKG, nu sunt destinate audițiilor hi-fi. Sunt totuși concepute pentru a fi purtate mai ales în exterior, de unde și funcția de izolare fonică și rezistența la apă, de aceea pe ploaie sau zăpadă, în alergare sau pe bicicletă nu vei avea grija că se pot strica. Dar, încă o dată: se aud mult mai bine decât foarte multe alte căști, inclusiv over-ear sau modele mult mai scumpe. O demonstrează nu numai testele independente, ci și recenziile utilizatorilor. Pe site-ul unui mare magazin online din străinătate, căștile astea au peste 12.000 de recenzii, dintre care vreo 85% au acordat cel puțin patru stele din cinci.

Și, pentru că tot am vorbit de izolarea fonică: aceasta este de tip activ (folosește niște microfoane cu grila amplasată pe exterior) și este eficientă cu condiția să fixați cât de bine se poate casca în ureche. Căștile vin cu două garnituri de silicon (mărimea S și L), iar partea care se fixează în canalul auricular este de tip pâlnie, așa că în principiu nu ar trebui să aveți probleme la purtare. Am văzut că unii utilizatori menționează nevoia de le ajusta periodic în ureche, din cauză că sunt relativ voluminoase. Profilul „bombat” e din cauză că Galaxy Buds Pro au fiecare câte un tweeter de 6,5 mm și un difuzor de medii și joase de 11 mm. Plus câte trei microfoane – unul pentru izolarea fonică, unul pentru apeluri telefonice, unul pentru comenzi vocale. Nu, beculețe n-au. Dar să așteptăm modelul următor și cine știe… 🙂

Citește și →  viaţa cu doi copii

Ce știu să facă Samsung Galaxy Buds Pro

…Dar au control tactil! Fiecare „bombeu” exterior e o suprafață tactilă cu care pot fi controlate căștile: o bătaie pentru redare sau pauză, două bătăi pentru a trece la piesa următoare, trei bătăi pentru a prelua sau a respinge un apel telefonic. O apăsare prelungă alternează între modurile de izolare fonică (izolarea activă e doar unul dintre ele).

Puteți să ascultați muzică în baie cu căștile astea. Au un rating IPX7, adică rezistă 30 de minute în apă de un metru adâncime, deci nu va fi o problemă dacă le scăpați în cadă. Le puteți chiar clăti cu apă rece; mie mi se pare foarte tare că le pot folosi pe bicicletă fără să-mi fac griji că se vor strica de la transpirație. Bateria ține, cu ANC pornită, cam 5 ore; cu ANC oprită, aproximativ 7. Decent, deși se putea și mai bine.

Galaxy Buds Pro sunt compatibile cu toate telefoanele cu sistem Android și cu iPhone-urile. Dacă aveți însă un telefon sau o tabletă Samsung, aveți la dispoziție niște funcții foarte mișto.

De pildă, puteți asculta muzică de pe telefon/tabletă în Scalable Audio, un codec lossless pentru streaming prin Bluetooth patentat de Samsung. Altfel, va trebui să vă mulțumiți cu formatele SBC și AAC, care nu sunt lossless. (Chestia asta cu lossless nu e o fiță, dacă transferați des muzică în formate lossy între computer, telefon, tabletă, smartwatch și ce-o mai fi, la un moment dat fișierele se degradează, pentru că pierd informație la fiecare recopiere. De aceea circulă pe net tot felul de meme în JPG care abia se mai văd de cât au fost copiate și distribuite. JPG e un format lossy.)

Citește și →  cum am ajuns să fiu în competiție cu Radu și Tea

Dacă achiziționați o pereche de Galaxy Buds Pro, faceți neapărat un upgrade de software! Samsung a lansat, chiar pentru aceste căști, funcția de sunet tridimensional (surround) 360 Audio, care se poate configura din aplicația Galaxy Wearable. Este o caracteristică deocamdată unică în acest segment de preț.

Altă chestie mișto e faptul că Galaxy Buds Pro pot face pairing cu mai multe dispozitive Samsung: de exemplu, dacă ascultați muzică de pe tabletă și sună telefonul, căștile preiau automat apelul, iar după ce închideți se reconectează automat înapoi la tabletă și continuă să redea muzică din punctul unde v-ați întrerupt.

Pentru cine nu are și telefon, și tabletă Samsung există altă funcție, una extrem de utilă: SmartThings Find, cu ajutorul căreia orice dispozitiv mobil Samsung poate localiza căștile Galaxy Buds Pro chiar dacă acestea NU au fost asociate cu dispozitivul. Deci, dacă nu mai găsiți căștile prin casă, dar aveți un vecin cu telefon Samsung…

Comandă vocală? Da, dar doar pentru deținătorii de echipamente Samsung, prin aplicația Bixby. Personalizarea controlului prin atingere? Egalizator grafic? Tot pentru cei cu Samsung. Da, căștile sunt compatibile și cu iPhone-urile, și cu alte telefoane Android, dar fără funcțiile amintite mai sus.

E destul de clar acum: aceste căști le sunt destinate în primul rând celor care dețin deja cel puțin un dispozitiv mobil al producătorului sud-coreean. Ceea ce nu e neapărat un dezavantaj major. Eu „mă dau cu iPhone” și nu mă simt dezavantajat sau cu mai puține opțiuni. La urma urmelor, funcțiile esențiale sunt prezente indiferent de ce telefon aveți. Și, sincer, când o să alergați la -10 grade, cu mâinile înghețate în mănuși, numai de jucat cu căștile n-o să vă ardă…

2 comentarii pe “Ce mi-aș lua de Black Friday în noiembrie: căști true wireless Samsung de la Carrefour

  1. doru spune:

    Prețul căștilor la Carrefour prin oferta de Black friday este de 749.9 lei redus de la 1099.9 lei(31%) !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *