Este oare o vârstă la care copiii să înceapă să facă sport?

E oare vreun sport „recomandat”? De la ce vârstă ar trebui un copil să facă sport?

Și iată cum am început o poveste cu trei întrebări 🙂 De fapt, fiecare răspuns ține de părinți, de cât de deschiși sunt ei, de  faptul că sunt și ei practicanți ai vreunui sport, de timp și bani.

Cred că cel mai la îndemână sport, primul sport pe care îl face bebe este înotul. Zic îl face pentru că el în burtică asta face 🙂 și atunci când îl bagi prima dată în apă îi vine natural să se miște, nu are nicio frică, e în largul lui. Aici sunt multe variațiuni în funcție de moment. Adică poate începe de la o vârstă fragedă …vreo 6 luni să meargă alături de un părinte la bazine speciale unde se poate bălăci în voie. Zic speciale pentru că trebuie să întrunească anumite condiții pentru a-l băga liniștit pe bebe în apă. NU mă apuc să fac acu trimiteri către diverse locuri unde se poate face asta, oricum puteți găsi și singuri pe net sau putem să vorbim apoi pe mail sau …vedem noi. SAU poate merge puţin mai târziu la un bazin unde se acordă atenţie calităţii apei (este avut în vedere că sunt copii veniţi la cursuri).

Citește și →  la alergare cu căruciorul

Fiica mea este acum la înot, a început la 3 ani și este foarte încântată. Aici ar trebui să mă opresc 🙂 pentru că mi-am atins scopul de a vă spune că se poate și că este bine. Oricum vă mai spun că vă puteți duce copilul la bazin (și aci trebuie să aveți grijă la condiții) pentru vreo 8 ședințe începând de la 250 ron pe lună. Îi mai trebuie un slip/costum (25-70 ron), o pereche de ochelari (cam 40-60 ron) și cam 4 ore la dispoziție pe săptămână (trafic, pregătire). Veți avea un copil fericit, sănătos și frumos (înotul dezvoltă corpul într-un mod armonios).

Dacă te uiți pe la locurile de joacă sau prin parcuri vei descoperi tot felul de „drăcii” pe două/trei/patru roți cu care cei mici se aleargă până la epuizare. Cu alte cuvinte „bicicleta” (să îi zicem generic așa) poate fi o activitate sportivă pe care de pe la 1 an jumate să o practice cel mic. Pe bicicletă, cu adevărat, cred că se va urca pe la 2 ani și ceva, iar distanțele vor fi mici (portbagajul trebuie să fie mare). DAR să nu vă agitați și să încercați să măriți distanța – „ți-am luat bicicletă să o folosești, nu vreau să o văd că stă ….mergiiiiiii” – mai bine oferiți dvs un exemplu. Vă urcați frumos pe bicicletă și mergeți puțin cu ea/el. Până la acel moment puteți orcând să atașați un scaun la bicicleta voastră sau să luați o „remorcă”. Cumva în felul asta împușcați doi iepuri …vă plimbați voi, se plimbă și ei. Veți vedea că declicul va fi făcut ori de vreun copil cu care intră în „competiție” ori de plimbările pe bicicletă alături de voi. Distracția asta costă cam 200-400 de lei în funcție de bicla pe care o alegeți pentru bebe.

Citește și →  3 elemente suficiente la MTB

Cu rolele e mai dificil și deja vorbim de o vârstă de 4-5 ani. De cele mai multe ori rolele sunt varianta pe care o aleg unii părinți care ies la alergat și își iau copilul după ei. Cum ziceam e ceva mai dificil pentru că pe lângă faptul că trebuie să deprindă mișcarea, după o distanță, nu foarte mare, devine obositor. Oricum rolele sunt folosite în jurul blocului 🙂

De alergat …nu se pune problema mai devreme de 9-10 ani (și atunci e devreme) pentru că sunt foarte mari șansele să îi afecteze dezvoltarea. Aici se poate încadra și baschetul, fotbalul, făcute mai serios.

PS …o idee bună poate fi dansul (încă nu am făcut asta) pentru că celor mici le place să danseze sau artele marțiale (un anumit tip de …) pentru că îi civilizează/organizează/disciplinează cum nu ai văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *