Nu știu cum este la 12 ani. De fapt nu știu nimic despre intervalul 6-12 ani.

Nu știu, dar mă uit în jur, la copiii din fața blocului, din parc sau de pe la prieteni.

Ce vad? Văd o maturizare nefirească după parerea mea de om cu părul alb :))

Văd că deja sunt subiecte și comportamente pe care eu unul le-aș atribui mai repede pentru 16+.

Văd fete care se transformă în femei.

Văd băieți care se vor bărbați și care vor femei.

Idea de scrie ceva mi-a venit când am ajuns să vorbesc în fața unor copii de 12-14 ani. A fost mega ciudat.

Povestea pe scurt e cam așa. Radu Restivan a venit cu idea de ne scoate ceasurile la licitație #ceasuridepoveste și cu banii obținuți să luăm costume de sport pentru copiii care nu au posibilitatea asta. Ne-am strâns, am licitat și de Moș Nicolae am facut cadou 80 de astfel de costume către copiii de la școala 168 din București.

Au fost cei mici, cam pe la 8 ani maxim și apoi cei spre 14-15. Diferența a fost uriașă. Cu cei mici am vorbit și ne-am înțeles ușor, doar Tea are 7 ani și știam, dar la cei mai mari a fost mai greu. Wierd.

Citește și →  o zi cu tea

În primul rând se uitau la noi (cei mari) din ciclul – încă doi care ne plicitisesc, și care vor să ne dea niște costume desport prea low pentru cât de cool ar vrea să fie ei. Atenție e vorba și despre cei care nu ar avea posiblitatea de a luat ceva, orice.

Am încercat să intru în vorbă cu ei, să aflu ce sport practică sau de ce nu o fac. Ori erau priviri în pământ, ori lipsă totală de reacție. Am încercat și am eșuat lamentabil când am vorbit despre alte sporturi, gen handbal sau curling, sau ciclism. Există doar fotbal sau, poate, box.

Cum voi vorbi eu cu Tea? Realizez că sunt chestiuni care ne leagă acum, dar anturajul își va spune din ce în ce mai mult amprenta asupra ei și asupra relației noastre.

Apoi vine Radu, care are o viteză mult mai mare de bifare a tuturor lucrurilor. FUCK

Am mai multe întrebări și trebuie să găsesc răspunsuri cât vor mai fi ele valabile. Observ că e bine să ai un frate sau o soră pentru că primul născut va avea o copilărie mai lungă față de copiii siguri. Mă uit că Tea se joacă acum, și poate se va juca până mai târziu, pentru că Radu e mai mic și se va juca cu el. Pe de altă parte Radu va crește mai repede pentru că el copiază comportamentul Teei. Și parcă ce scriu aici este deja ușor în trecut. FUCK

Citește și →  jocuri clasice/boardgames pentru copii

Tehnologia

Deja de mici (3-4 ani) sunt așezați în fața unei tablete și, cel mai sigur, sigur pe YouTube. Deja de pe la 5 ani aproape sigur are un ceas cu GPS la mână. Ce vad ca sigur …este că după 9 ani deja copii folosesc intens whatsaap, urmăresc vloguri și clipuri cu limbaj foarte liber. COPIAZĂ TOT, aproape 1 la 1 din ce văd. Nu mai zic de alte rețele de socializare …

Comportament

Foarte matur, dar fără să știe asta și care sunt implicațiile acestui lucru. Ipostazele din fotografii sunt provocatoare și lascive și sunt materiale perfecte pentru pedofili. Nu exagerez! 🙁

Un discurs pe care l-am surpins a sunat cam așa (12 ani …că i-am întrebat)

  • tu te epilezi?
  • da …mă iau pe picioare și mustața
  • mda …ești cam păroasă
  • frate tu bagi?
  • da …pe picioare, nu suport puful
  • o fac cam de 2 ani
  • tu că ești băiat mergi pe undeva sau te faci acasă?
Citește și →  cum am ajuns să fiu în competiție cu Radu și Tea

…atunci a fost momentul în care am intrat în bloc și nu am mai putut auzi continuarea.

Social Media

Păi de pe la 8-10 ani e posibil să apară deja contul pe Snapchat, iar după 11-12 apare deja contul de Instagram. FUCK.

Facebook e deja for old people și câte-odată mă simt așa și e ca naiba. Sunt nevoit să activez în lumea Instagram unde funcționează ce nu funcționează pe Fb, iar pe youtube e nebunie.

Am încercat, și acum sunt într-o pauză, cu youtube. Dacă vreau să fie mulți oameni care să mă urmărească atunci am nevoie de un conținut pe care nu am timp să îl fac.

E complicat și mănâncă timp, DAR îmi pare necesar să fac asta pentru că am senzația că e nevoie de echilibru în conținutul la care sunt expuși și pe care îl caută.

________________________

Ce va ieși? Cum sunt la 12 ani? Cum e viața la 12 ani?

Am primit răspuns …stai să vezi la 18!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *