Când vezi 38 pe termometru te gândești la gripă sau covid?

Cred că te gândești imediat la Covid pentru că suntem (cei mai mulți dintre noi) prea speriați ca să facem un pas în spate și să analizăm, să comparăm și să fim echilibrați (în general).

Mă uit nu mai departe de mine …cum simt că mă deranjează ceva la gât sau tușesc sec caut repede să mă gândesc pe unde am fost și cu cine m-am văzut și dacă sunt covizi. Nu prea mai stau să mă gândesc dacă e vorba de o răceală sau o gripă sau o alergie.

Poate nu stați să căutați care sunt diferențele dar dacă o faceți sper să vă prindă bine ce o să pun eu în rândurile de mai jos.

Gripă sau răceală?

RĂCEALĂ – majoritatea oamenilor au gâtul iritat, apoi le curge nasul şi uneori apare tusea. Aceste simptome, cât şi febra şi durerea de cap, pot ţine câteva zile, iar persoanele pot fi apatice în acestă perioadă. SIMPTOMELE VIN PE RÂND și nu sunt GRAVE/MAJORE. Durează câteva zile și scapi de toate simptomele în max. 7 zile

Citește și →  Cum să îi fii alături ca să îți fie alături

GRIPĂ – dureri de cap, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât și temperatură până spre 40-41 de grade, cu frisoane. Senzație de extenuare și nevoie acută de somn fără poftă de mâncare. SIMPTMELE VIN TOATE DEODATĂ iar perioada în care ești la pat este (în general) de 1 saptămână, uneori e nevoie și de 2 sătămâni să îți revi complet.

Covid 19

Aici sunt câteva chestiuni care te ajută să identifici și să nu zici că ai gripă sau răceală sau alergie.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala.

Alte simptome care sunt mai putin frecvente și care pot să apară la unele persoane sunt: durerile, congestia nazală, conjunctivita, cefaleea, durerile de gât, diareea, pierderea simțului gustului și a mirosului, erupțiile cutanate și înroșirea degetelor de la mâini și picioare (apar ca și cum ar fi degerate).

Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se manifestă gradual.

Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recuperează fără a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezintă o forma gravă, cu probleme respiratorii.

Citește și →  petrecerea din bucătărie ca pe vremea studenției

Asemănări între gripă și covid

Atât COVID-19, cât și gripa au o prezentare similară a bolii. Ambele sunt infecții respiratorii, cu manifestări variate, extreme, de la absența simptomelor, la forme severe și deces. De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemănător, pe cale respiratorie, prin contact direct și prin atingerea suprafețelor contaminate. Uite așa ajungem să înțelegem de ce un spalat frecvent pe mâini sau un tușit în pliul cotului te poate salva.

… și deosebiri …

Gripa are o perioadă de incubație mai scurta și o perioada mai mica de timp dintre debutul manifestărilor și debutul semnelor la o persoană care s-a infectat, în comparație cu infecția COVID-19. Acest interval, în cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, în timp ce la gripă este de 3 zile.

Gripă, imunitate …

Imunitate este un chestiune pe care se pune accent și despre care se vorbește mult. Am vorbit și eu mult cu mulți speciliști și opinia generală este că:

  • nu trebuie să ne îndopăm cu vitamine, după ureche, pentru că ne putem da peste cap sistemul umanitar, în loc să îl ajutăm
  • vom sta din ce în ce mai mult la interior, deci e nevoie să compensăm cu vitamina D3, pe care e bine să o luăm după ce vorbim puțin cu medicul de familie ca să nu exagerăm
  • vitamina c sau mierea sunt bune, dar fără a exagera, la fel ca și cătina sau alte varainte naturiste. Dacă nu le luăm după ureche sau după sfaturile vecinei pot să ne facă bine 🙂
  • sportul ajută …și dacă nu facem sport măcar puțină mișcare sau o plimbare pentru a ne pune corpul în mișcare
  • o alimentație echilibrată cu legume și fructe ajută foarte mult.
Citește și →  prin Viena cu bebeul'

Cam asta ar fi tot …țineți paracetamolul aproape pentru copii și pentru voi.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21214-coronavirus

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses#:~:text=symptoms

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200413132809.htm

https://www.nbcchicago.com/news/local/is-sneezing-a-sign-of-coronavirus-a-look-at-allergies-vs-covid-19/2266886/

https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2020/03/whats-the-difference-between-a-cold-the-flu-and-coronavirus/

https://www.healthline.com/health-news/flu-allergies-coronavirus-different-symptoms

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-similarities-and-differences-covid-19-and-influenza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *