cum să renunți la mașină când ai copii, când trebuie să îi duci la creșă/grădință/școală/liceu/cursuri (sper că nu am uitat ceva), când plouă/ninge/nu ai chef/nu ai bani? E vreun mix deștept 🙂? Întreb asta pentru că urăsc începuturile de septembrie, sărbătorile mari și orice alt motiv care scoate mașinile în număr exagerat de mare pe strazi. Ce putem face? Dincolo de studii ample și vreo 100 de ani de civilizație 🙂 ar trebui să ne folosim de ce avem la îndemână.

 

Cei mai mulți părinți uită că cei mici (mă refer, mai mult sau mai puțin la cei până în clasa a 4-a) sunt foarte încântați să meargă cu trasportul în comun, sunt foarte încântați să meargă pe bicicletă, sunt încântați să meargă pe jos (să mai pună și ei o tonă de întrebări despre ce este în jur), ADICĂ cei mari sunt comozi și îi cară cu mașina, nu vor să apeleze la bunici (care oricum trebuie să facă mișcare), caută tot felul de motive să folosească autoturismul. Bunicii/părinții să nu uite „că mersul pe jos face piciorul frumos” 🙂

Citește și →  jurnal de vacanță cu doi copii - ziua 1

Să vă dau un exemplu (vreo 3) că se poate și altfel. Am un amic care folosește bicicleta pentru aproape orice activitate și aproape indiferent de vreme. DA, în condițiile menționate! O să îmi spuneți …da’ cumpărături nu face? sau probabil că are un serviciu unde nu trebuie să poarte costum și cravată! Soluția găsită de ele e simplă …

– copilul are scaunul lui pe bicicletă sau bicicleta proprie

– cumpărături face în fiecare săptămână, nu depozitează precum un hârciog pentru un sezon întreg

– când trebuie să se îmbrace „frumos” apelează la transportul în comun sau taxi

NB face asta de când îl știu eu (vreo 7-8 ani)

Am și un alt exemplu al unui coleg care nu are nici măcar bicicletă! Pentru el mixul deștept este format dintr-o încrengătură de metrou, tramvai și orice altă formă de transport în comun de suprafață. Are carnet de șofer, are familie cu trei membri (adică o fetiță), dar de fiecare dată când a vrut să cumpere o mașină a constatat cât de mult îi dă peste cap bugetul (în sens negativ) și a reunțat la a-și cumpăra una.

Citește și →  câte face copilul tău de unul singur?

Dacă vă întrebați sau vă gândiți la diminețile răcoroase, reci, ploioase …vă spun din proprie experineță că sunt atâtea tipuri de haine care te protejează de toate intemperiile încât mașina, DOAR mașina pentru un astfel de motiv e un moft!

Voi încheia exemplele cu mine …multă lume consideră că de vreme ce sunt prezentator sunt cu fundul doar în mașină. Ei bine …vă anunț că veți avea ocazia să mă vedeți des pe bicicletă, cu metroul sau autobuzul și doar dacă am de cărat lucruri multe …mă veți vedea în mașină. Cu bebe merg pe jos sau cu bicicleta la grădiniță!

Revin la copii și la încântarea lor legată de transportul în comun. Aflați că sunt puțini copii cărora nu le place tramvaiul, troleibuzul sau metroul și că sunt atât de încântați de acest lucru încât trezitul de dimineață și mersul la „grădi” nu e o corvoadă. Fata mea e foarte încântată să facă un mix între bicicletă și mersul pe jos spre grădiniță sau mersul pe jos și autobuz/tramvai când merge la cursuri la Palatul Copiilor.

Citește și →  1300 de km prin România cu 2 copii și o soție răbdătoare

Cum spuneam …ține de părinți!

NB comentariile vor fi premiate …pe bune (prin tragere la sorți după ce faci selfie într-un mijloc de transport)

Ziceam ceva de 100 de ani de civilizație …am dat peste un concurs apropos de un mix al mijloacelor de transport și o propunere a Comisiei Europene (că de dacă nu ne civiilizăm noi …o fac alții pentru noi) pusă foarte frumos într-un clip animat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *