treaba asta cu celulele stem e o nebunie. dacă stai puțin pe net și te apuci să cauți păreri și opinii și impresii te iei cu mânile de cap. Găsești persoane care sunt foarte favorabile, nu doar favorabile, și găsești lume care consideră părinții de au ales recolatarea celulelor stem ăi mai mari păcăliți de marketing ai zieleor noastre.

Un lucru e sigur, este o procedruă care deși se face de vreo 20 de ani și care are rezulate concrete nu reușește să convingă. De ce? Ba că e vorba de valabilitatea și viablitatea celuleor, ba că e vorba de cel care recoltează, ba că e vorba de transport, ba că e vorba de costurile păstrării, ba ce e vorba de costurile implementării în caz de nevoie, ba că e vorba de numărul lucrurilor pentru care „e bune ele celulele stem”.

Evident că nu te poți lămuri într-o așa avalașă de informații decât print-o asumare clară a căutării peste tot, cât mai mult și asiduu până la o lămurire cât mai bună. Oricum articolul este doar modul la care am abordat eu această situație, nu este un răspuns de genul „să recoltez sau nu”, doar vă spun cum am reacționat și acționat eu.

[pullquote]”la ce bun să le ai dacă nu ai bani să le folosești”[/pullquote]

La primul copil am citit câte ceva, dar nu mult și poate cel mai important, nu mi-am pus problema cât mă costă dacă va trebui să le folosesc? În 2011, la primul copil și după o experineță neplăcută, siguranța și sănătatea viitorului copil erau mai importante decât viața mea. Asta te pune uneori în postura de a lua decizii de ordin subiectiv, iar atunci când vorbim de mulți bani și beneficii ar trebui să fie decizii de ordin obiectiv. În fine, atunci am decis să recoltăm celule stem și toate au decurs ca pe roate și Slavă Cerului nimic nu s-a schimbat până acum. De vreo doi ani am tot ajuns la târgurile de profil, gen babyboom, unde sunt prezente o mulțime de companii care oferă astfel de servicii. Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? Nu știu cum au făcut alții, dar eu am aoptat o cu altă poziție față de primul copil atunci când s-a pus problema unei noi recoltări. În cazul lui Radu Matei am vrut să am o altă abordare …și sper că am reușit. După ce am trecut în revistă taote ofertele …cu prețuri, metode recoltarre, transportator care lucrează și în vikend, durată de  păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg SeraCell. Am făcut asta, nu pentru că am o mulțime de colege care au ales același partener sau pentru că este „NR.1 în Gemmania” ci pentru că au fost SINGURII care ne-au pus întrebară pe care alții nu le-au pus: aveți idee cât costă să le folosiți, dacă va fi nevoie? Aveți idee că interveția și tot ce ține de aceasta vă poate costa câteva sute de mii de euro? Aveți certitudinea că veți avea aceși bani dacă va fi nevoie? Vreți să știți în ce măsură aceste celule pot fi folosite și la primul copil? Ne-au părut întrebări legitime și corecte și abordarea atât de deschisă a fost argumentul care ne-a făcut să acționăm.

Citește și →  cu alergiile în bagaj - guest post Oana Popescu

Acum să vă zic și părerea unui medic care, proaspăt tată de fată, a decis să nu facă această recoltare, da nu pentru că nu ar fi eficientă sau benefică. Dimpotrivă este perfect conștient de cât de bine este să te îngrijești de viitorul copilului tău, doar că studii recente au demonstrat că se pot face recoltări de celule stem de la tine sau de la persoane compatibile și la maturitate. Teroretic (habar nu am prea multe depsre acest subiect și sper să nu fiu nevoit să aflu mai multe vreodată) fiecare dintre noi ducem celule stem, viabile și bune de folosit și când suntem adulți. Ca orice studiu la început, cum erau și celulele stem acum 20 de ani, conține mai multe speranțe decât certitudini, dar e un nou trend și …vom vedea dacă prinde sau nu.

În cazul meu, și așa închei această discuție am ales să merg pe mâna celor de la BABYSTEM, pentru că spre deosebire de toți ceilalți cu care am vorbit, ei au fost singurii care au insistat să mă îngrijesc și de costurile unei eventuale necesități. Adică mi-au spus „la ce bun să le ai dacă nu ai bani să le folosești”, motive pentru care mi-au propus un plan de asigurare (veți spune că sunt alți bani și că e doar marketing), probabil că la unanumit nivel nu vă pot contrazice, dar mă uit de fiecare dată când am o zgârietură pe mașină și fug repede să o fac. Dacă nu aș fi avut CASCO aș fi plătit o grămadă până acum, așa …scap mult mia iefitn, doar completez ceva hârtii.

Citește și →  termos laken

Nu știu dacă recoltarea este o idee bună, știu că medicina nu stă pe loc, știu că viața mea, moștenirea mea sunt copii mei, știu că vreau să am cât mai puține regrete, știu că așa cum eu îi ajut pe ei sper să mă ajute și ei pe mine …fără ei sunt precum un orb fără vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *