Deunăzi am asistat la o discuție aprinsă despre răceală și despre doctori și despre săli de gardă la spitale și mă întrebam… de ce se complică? Parcă au înnebunit cu toții… mai ales că pe vremea când noi eram mici, părinții ne rezolvau mai degrabă cu lacuri băbeşti, nu cu spitale sau cine știe ce pastile!

Plus că temperatura asta bagă părinţii într-o fibriliaţie ceva de speriat. Imediat se pune mâna pe teleon, se sună pediatrul, se caută pe net …
Să mă explic… febra bebelului, adică până în 38 de grade e ceva frecvent. Ca și la noi, oamenii mari, valoarea normală este 36,5, dar la bebeluși și 37 cu 9 este în regulă.
Să ne lămurim… vorbesc de febra care nu durează mai mult de 1 zi și este de 38 cu ceva. Oricum ar fi, cred că 90% dintre părinți ajung imediat să îi dea copillui …Nurofen, Brufen, Panadol sau mai știu io ce, ca să îi scadă temperatura.
Iată cum am procedat și cum procedez eu (și până acum a funcționat).
1. Încerc să identific sursa creșterii de temperatură – dinți/măsele, plâns, agitație, imediat după masă, joacă, tuse, vomă
2. Încerc cu ceva comprese reci și aștept aproximativ 1-2 ore
3. Folosesc un antitermic dacă observ că temperatura este încă mare (verificați dozele cu mare grija înainte de administrare)
4. Dacă intru în panică …atunci sun doctorul de familie sau un doctor pediatru și cer un sfat
5. După telefon și dacă temperatura se menține sau depășește 38 de grade, sau mai rău, urcă spre 40 …mai rămân la dispoziție două căi de atac: supozitoarele cu algocalmin și împachetările cu haine reci.
6. Dacă nimic nu funcționează (asta ar trebui să fie în a treia zi la 37-38 de grade) merg la camera de gardă!

Citește și →  camera lui, din ce moment?

ATENȚIE este vorba de temperatură până în 38 de grade! Valori de peste 38 care persistă o zi necesită o urgentare a pașilor de mai sus mult mai alertă – o verificare a temperaturii mai des și un sfat avizat mai promt.

P.S. Încearcă să îți păstrezi calmul, altfel riști să iei decizii primite sau să acționezi aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *