Treaba asta cu fumatul e veche de când s-a inventat fumatul. Adică e bun? E rău? Fiecare parte vine cu argumentele ei …fumătorii zic că „eu știu un moș care a fumat doar fără filtru și a murit la 93 de ani, nu avea nici pe dracu” …nefunătorii zic „am o cunoștință care a stat în preajma fumătorilor, la bârfe șu cafea și acu’ are probleme cu plămânii, e suspect de cancer”. Evident că astfel de exemple continuă la nesfârșit. Singurul moment în care mă bag în discuție (NB am fost fumător până acum 1 an și jumătate) este atunci când se fumează în preajma copiilor, a femeilor însărcinate sau femeile însărcinate fumează. Dacă în primele două cazuri pot face ceva în mod direct, în cel din urmă am puteri limitate. mă gândesc doar atât …oare acele viitoare mame nu se gândesc că tot ce inhalează, asimilează, sintetizează se transmite și copilului? Adică dacă mă uit doar un pic pe o etichetă cu ce conține o țigară încep să îmi pun întrebări serioase (sau poate nu se uită, fac această alegere) sau poate spun simplu – știu o mulțime de mame care au fumat în sarcină și copilul lor e perfect sănătos.

Citește și →  cum prinde hârtie sau carton ...

Așa o fi …dar de acei copii care s-au născut cu probleme or ști acele mame fumătoare? Nu trebuie să fie o legătură între copii şi fumat, de fapt am scris aici despre asta.

Am auzit tot felul de lucruri – că deja este mama „îmbuibată” de tutun și alte asemenea și nu mai are când să-și curețe sistemul, deci „să fumăm în continuare”; că de vreme ce fumează, o eventuală întrerupere ar dăuna fătului care este parte a unui ststem din care țigările sunt parte integrală; că medicul a zis că dacă nu sare calul, fumatul nu este „otravă”; că sunt alte lucruri mai rele și că nu mă pot lăsa așa că „ce-o fi o fi”. Să comentez …nu o fac, pentru că și fumatul (ca și multe alte lucruri) face parte din alegerile fiecăruia în viață (sau în viața viitorului copil), spun doar că nu ar trebui să alegem pentru copilul nostru când vine vorba de vicii (pentru că alături de băutură, droguri, etc fumatul e un viciu) pentru că sunt unele alegeri care ar trebui să îi aparțină în totalitate.

Citește și →  copiii și meșteritul

Puteți foarte bine să mă ignorați, dar aștia de la „the economist” au găsit ei niște cercetări și am tendința să mă uit „în gura lor” pentru că am cam văzut că știu cu se se mănâncă chestia asta.

Articolul inegral mai jos.

Merci că m-ați citit

„CIGARETTE packets in France will soon carry a logo warning pregnant women of the dangers of smoking. The addition was prompted by recent data finding that 18% of French expectant mothers admit to smoking right through pregnancy—more than in many other rich countries, where fewer women smoke to start with (see chart). The true figure may be higher: blood tests suggest that many pregnant smokers lie about their habit—in studies in Scotland, as many as a quarter.
Most women who smoke give up when they learn that they are pregnant. Getting the rest to follow is hard. The usual approach is to tell them at their first prenatal visit that smoking is bad for the baby, encourage them to call a helpline and offer counselling. Some countries subsidise nicotine patches for pregnant women. The more of these steps are included, the higher the success rate. But even the best programmes get only a tiny fraction of this rump of smokers to break the habit.”

Citește și →  somnul copiilor - statistici şi recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *