Îmi place să merg la film!
NU știu să zic de ce sau care părticică din mine se mișcă atunci când văd un film, dar cumva copilul din mine se bucură de tot ritualul adiacent – ideea de merge la film, alegerea filmului, statul la coadă, floricele și sucul, reclamele, filmul, povestea și emoția de după.
Când eram mic nu îmi aduc aminte să fi avut multe opțiuni, multe motive de a merge la cinematograf, iar atunci când o făceam era vorbaa de cele mai multe ori de filme „de oameni mari”.
Acum Tea are 5 ani și cumva pot să merg destul de des cu ea la film, este destul de mare să pot avea destule opțiuni, destule filme pentru ea. Ba chiar descopăr și festivaluri de film …la noi …KINOdiseea.
E un festival dedicat copiilor și adolesceților, la ediția cu numărul 8 și pentru cei ca mine care abia acum fac cunoștință cu fenomenul – film, copii, cinematograf – vă anunț (cu plăcere) că sunt filme pentru copii dincolo de cele de la Disney sau DreamWorks. La un astfel de festival sunt multe variante, educative și care chiar merită văzute. Nu știu câte sunt dublate sau dacă sutn dublate în română, dar cred că nu e cu adevărat o problemă să-i citești copilului sau să-i explici acțiunea. Adică la fel au făcut și ai noștri părinți cu noi 🙂 Acesta este motivul pentru care un festival de film este interesant, pentru că oferă opțiuni la care în mod normal nu te-i gândi, așa cum (recunosc) am făcut-o până mai de curând.
Deci, pentru cei care nu știau KINOdiseea, este cel mai mare festival pentru copii si adolescenți din Europa Centrala și de Sud-Est. NU vorbesc aici (în mod specific de vreo ediție) de ediția cu numărul X sau Y pentru că e clar că fiecare an aduce ceva nou – un număr de spectatori, un număr de cineaști, un număr de producții și invitați străini. Vorbesc în general pentru că fenomenul și ce vrea el este mai relevant. Dacă mai adaugi și dorința de a-ți duce copilul undeva când afara e frig sau urât (altundeva decât la mall sau vreun loc de joacă) unde să învețe ceva …
Curiozitatea m-a împins să mă interesez puțin despre cine, ce și de ce. La cine – e agenția culturală metropolis, la ce – un proiect la nivel global de promovare și  dezvoltare a filmului pentru copii și la de ce  – este un eveniment non-profit de educare a publicului tânăr.
Deci – 10 zile de festival (10-20 noiembrie) și:
  • 100 de premiere naționale
  • 35 de filme de lungmetraj
  • 80 de scurtmetraje
  • 25 de workshop-uri (actorie, regie, scenografie, efecte speciale etc.)
  • Faimosul Bal Mascat
  • Q&A-uri cu regizori și actori
  • Seminarii de media literacy pentru profesioniști – din industria filmului, părinți și profesori
Citește și →  programul de tată de doi copii

Ca să fiu și mai clar e un festival cu filme petru copii și adolesceți, adică de la 3 ani la 18 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *