pot să fac sport dacă e coronavirus, și stare de urgență? este întrebarea frecventă adresată de cei care acum fac cu nervii

În primul rând vă spun că inspirație românească mi-au fost doi oameni pe care îi cunosc și apreciez

  1. MEMO Sebastian Vrînceanu – Virusul, Sportul și Izolarea
  2. Șerban Damian – Imunitatea, mișcarea și COVID-19

Ca inspirație de prin alte colțuri de glob:

  1. www.bicycling.com
  2. www.bicycle-guider.com
  3. www.runnersworld.com
  4. www.roadrunnersports.com

Mda ..deci astea sunt surse, o parte din ele, pe care am căutat să le consult să mă lămuresc cum stau cu antrenamentele în această perioadă, dacă pot să fac sport pe vreme de coronavirus.

Este important de reținut că pe timp de stare de urgență poți face lucruri dacă vei completa o declarație pe proprie răspundere. În cazul sportului există o prevedere specifică la punctul 5, care specifică (DESCARCĂ ȘI COMPLETEAZĂ ONLINE → aici)

activitate fizică individuală (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă/ colective) sau pentru nevoile animalelor de companie/domestice, în apropierea locuinței.

În traducere ar fi …dacă ai parcul peste drum de blocul tău sau pădurea cu tot cu cărare în spatele casei …te-ai scos, poți să faci sport pe vreme de coronavirus, altfel alergi în jurul blocului și cam atât.

deci cum rămâne cu sport pe coronavirus???

Problema mea (nu sunt cu nasul pe sus) este că m-am obișnuit să mă antrenez într-un anumit fel, la o anumită intensitate, până și ceasul spune că e ceva greșit când alerg încet mai multe zile la rând. Deja sunt ceva ani de când alerg, am descoeprit niște lucruri și m-am obișnuit să fac lucrurile într-un fel (5 lucrurile pe care le-am învățat după 8 ani de alergare).

Citește și →  De ce ai merge 100 de kilometri?

Deci sport pe coronavirus ar însemna să dau un reset la atâția ani și nu prea îmi iese, nu prea vreau.

Am încercat să alerg încet și nici nu mi-am dat seama când am mărit pasul și am ajuns să transform antrenamentul într-unul intens.

ACTIVITATEA FIZICĂ AR TREBUI SĂ FIE 50% DIN NIVELUL DIN PERIOADA NORMALĂ

Până s-a împuțit treaba cu cornavirusul mergeam spre birou pe bicicletă și eram destul de mulțumit. Apoi a venit declarația pe proprie răspundere și ieșitul din casă cu adeverință, așa că nema sport. Apoi a venit și vremea rea și uite așa …am început ca un disperat să caut alternative.

Până să mă hotărăsc să îmi iau un hometrainer și să îmi urc bicla pe el …nu se mai găseau sau erau nepermis de scumpe (poate or fi și excepții dar nu le-am găsit) așa că …acum mă uit la biclă și la încălțările de alergare și nu fac sport pe coronavirus.

Citește și →  dacă nu lei iau eu bicicletă copiilor, nimeni nu le ia

Concluzie sau în loc de concluzie

dacă nu mai poți …completează declarația (e un pdf. editabil) și îl salvezi pe telefon și încearcă să te abții de la ce faci în mod normal.

dacă aș găsi un trainer care să se încadreze în bugetul pe care îl am …aș baga și eu ceva kilometrii.

până atunci inventez abdomene și alte alea …

să fim sănătoși și la bună vedere la alergare sau în plutonul de biciclit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *