e pe bune …am găsit o mulţime de strategii de adormit copilul. Am găsit articole de genul „cum să îţi înveţi copilul să doarmă” sau „5 şmecherii să îţi adormi copilul”.

Eu unul vă spun cum procedez şi mai apoi vă ofer sfaturile experiţilor, care or fi ei 🙂

Deci …(ptiu, câta jurnalistul sunt …încep cu o concluzie) după ce trec „procedurile de somn” despre care am scris aici, bebe intră la masă :)) De cele mai multe ori nu adoarme imediat, se „chinuie”, adică geme mult şi vrea în braţe, vrea plimbare. Am observat că distanţa pe care o parcurg depinde de gradul lui de oboseală, cu cît e mai obosit, cu atît merg mai mult …o seară (e drept şi cu dureri de dinţi) a însemnat vreo 6 kilometri! Dar în nopţile, serile normale, de obicei cîteva tururi de dormitor rezolvă problema. La Tea funcţiona „dormi cu tata dormi uşor” cântat uşor la ureche, la Radu …merge o combinaţie între mângâiat pe spate sau pe cap şi „pe o pânză de păianjen…”. În serile delicate se mai poate adăuga o mişcare de legănare în timpul „plimbării”. Complicat!

Pe scurt, bebe poate fi adormit relativ repede, dar în mişcare, în timp ce Tea adormea mai greu (după vreo 20-30 de minute) dar doar „cântată”.

Citește și →  ce înseamnă să fii tată - Tați în AER

Ce ar mai fi de spus …după ce au depăşit 8 luni, am observat că ambii copii au dormit cu mult mai bine fără noi în cameră, adică au vrut în camera lor, adică ne-am întîlnit noaptea doar pentru lapte sau apă.

PS …experţii spun că nu e bine să cauţi în coarne prea mult pe cel mic, adică plimbat, cântat, legănat

Acum experţii :))

Foloseşte-te de lumină …strategic

…adică bebe ar trebui să înţeleagă că lumina înseamnă zi şi joacă şi activitate şi întunericul – noapte, somn, odihnă. Poţi face acest lucru în camera în care îşi petrece timpul destul de simplu. Cu două ore înainte de somn poţi începe să scazi din intensitatea luminii …de fapt acest lucru este una dintre strategii care pare să funcţioneze foarte bine. Atenţie, dacă doarme cu lumina de veghe , să nu fie galbenă sau strălucitoare pentru că provoacă agitaţie, duce cu gândul la activitate. Şi …dacă se trezeşte peste noapte nu îl duce la lumină.

Citește și →  clasa I sau cum Tea descoperă temele

Pune-l în pat când se pregăteşte de somn, NU când e somnoros

…între 6 şi 8 luni ar trebui să încerci să îşi faci o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă treaz, iară 10 ….somn :), în traducere ar trebui pus în pat atunci când bebe e pe la 7-8.

O altă strategie este să aştepţi puţin înainte de a merge la el

…dacă „sari” la fiecare scâncet îţi vei învăţa copilul să se trezească mai des. E indicat să aştepţi puţin (cîteva minute) şi să se liniştescă singur, iar dacă pare că nu va face asta e bine să intervii exact înainte de a exploda în plânsete. Apoi oboseşte prea tare şi va adormi greu.

Încearcă să nu îţi priveşti bebeluşul în ochi

…cât de ciudat sună asta …dar cât de adevărat. Mulți bebeluşi se activează instantaneu atunci când le acorzi atenţie. În majoritatea cazurilor copilul se trezeşte instantaneu pentru a se juca cu părintele care îi acordă atenţie.

Nu îl schimba de fiecare dată cînd se trezeşte

…nu de alta dar nu e nevoie de fiecare dată să fie schimbat. Mai indicat ar fi să foloseşti un scutec special destinat somnului cu o mare „capacitate”. Dacă nu ai încotro măcar foloseşte lucruri călduţe pentru a nu-l trezi complet.

Citește și →  când mergi cu bebe la kinetoterapie

Masa nocturnă sau întârziată

…dacă are probleme cu somnul sau vrei să doarmă o perioadă mai îndelungată atunci încearcă să strecori o masă între 10 seara şi miezul nopţii. De cele mai multe ori aceasta reprezintă o strategie câștigătoare pentru că adoarme linişt la sân.

Ai răbdare!

…deşi îţi doreşti ca somnul să fie o chestiune rezolvată încă din prima lună de viaţă, ai răbdare pentru că de multe ori abia din luna a patra se poate vorbi de un „antrenament” eficient. Abia după luna a 4-a va deveni mai receptiv la tehnicile tale.

Nu intra în panică dacă începe din nou să se trezească

…pentru că este normal. Bebeluşii au astfel de perioade care pot avea legătură cu etapele dezvoltării, cu schimbarea camerei, călătorii, boală sau un frate sau soră. Probleme pot apărea (din cauza dezvoltării) prin luna a 4-a şi a 9-a! Soluţia e de obicei reluarea tuturor paşilor de mai sus.

Cam asta ar fi …cam asta funcţionează!

Mi-a mai plăcut şi acest clip care povesteşte cum să îţi înveţi copilul în 7 zile să doarmă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *